Friday, December 7, 2012

Along, SPM dah habis

Along, ini Mama,
Semalam dah tamat SPM dan kalau Along ada mesti along akan tulis, Along sudah merdeka dan akan menolong mama di kedai ataupun membuat aktiviti-aktiviti yang bersesuaian dgn Along.   Allah maha mengetahui, kita hanya mampu merancang...mama nak buat macam mana .. bila takdir dah menentukan semua.... meragut kebahgian mama, papa dan adik-adik. Hanya keredhaan dan kami terima sahaja dugaan dari yang maha Esa.   Mama tak kesampaian nak tengok along membesar didunia ini, selepas  SPM, belajar diperingkat tertinggi, mempunya teman istimewa, menjadi ibu, mempunyai anak.... and the list goes on like a dream that never have its ending .....

Ramai yg masih bermimpikan Along.. termasuk Ayesha.. pelajaran ayesha agak menurun, katanya dulu along selalu tunjuk ajar dan along sabar mengajar dia.  Mama nasihatkan Ayesha, agar berdikari dan  jgn bergantung pada sesiapa.  Adik2 lain Muiz, Zharif perlu kekuatan mental untuk meneruskan hidup tanpa along.  

Kepada pembaca-pembaca yg baru mengetahui kisah anak Aunty, Arwah Yasmin.  Disini aunty ada letakkan beberapa link dari seorang blogger yg agak rapat dengan aunty.  Dari situ, semua akan mengetahui kenapa arwah meninggal dan kisah-kisah yg berkaitan dengan arwah.http://initentangaku-initentangaku.blogspot.com/2012/09/lagenda-selepas-mahsuri.html.

Blog-blog lain seperti http://msmypalestine.blogspot.com/2012/11/kau-pergi-jua.html
http://dreamz7seven.blogspot.com/2012/11/menghitung-dan-mengenang-apa-yang-di.html
http://bungakikin08.blogspot.com/2012/09/kasih-sayang-kak-saz-to-arwah-yasmin.html
http://amiraimanakashah.blogspot.com/2012/09/belangsukawa-yasmin-j-hunwick.html

Ada byk lagi link bloggers yg memberi penghormatan buat arwah.  Sila google dan type nama arwah untuk cerita lanjut.

Aunty ucapkan T.Kasih kepada semua kerana sudi bertanya khabar, memberikan ucapan takziah dan moral support kepada kami.   Alfatihah buat Along... Yasmin Johan @ Yasmin J Hunwick.




Gambar dan kata-kata atas diedit oleh saudara Un Sharul, photographer dari Langkawi.







61 pengkritik:

Miss Sue said...

al fatihah :') tabah nye aunty.. sue pun ade mimpikan arwah :') .. walaupun tak kenal arwah, tp rasa mcm rapat je ngan arwah..

amiezah ezzati said...

al fatihah . saya rase kalau arwah ade mesti dye happy kan . by the way saya rasa macam kakak saya sendiri even tak kenal kan arwah . ape-ii pun takziah ek aunty .

Nurul Arfiqqah Hisham said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

ALLAH lebih syg kn arwah.. moga aunty tabah menghadapi segalanya..

Qishah said...

Al-Fatihah...semoga tabah menghadapi dugaan... tiada pa yg kekel di dunia ni..life must goes on.

Qishah said...

Al-Fatihah..Semoga tabah menghadapi dugaan ini.. Tiada apa yg kekal di dunia milik Allah ini..life must goes on..

ieka tiekah said...

assalamualaikum aunty..
even saye baru jew tahu pasal arwah yasmin tp kisah arwah btol2 kasi pengajaran kat saye..
i learn sumthink from her story..
buat aunty n famili,especiaaly for adik2 arwah yasmin..mmg perit n sakit sangat bila kitew hilang one of our siblingz,be strong ehh..banyak2 daokan along...harap tabah mghadapi ujian nie..ramai yg sygkan arwah yasmin but ALLAH love her more..insyaallah,,saye sentiasa doakan kesejahteraan arwah di sane,,arwah yasmin dah saye anggap mcm adik sendiri..semoga arwah yasmin ditempatkan di klangan org beriman & beramal soleh..ameen

cikshira♥ said...

Tarikh lahir dia bersebelah dengan saya . Andai kami mengenali , pasti sempat untuk meraikan hari lahir dia . Saya doakan agar aunty terus tabah dengan dugaan Allah . AlFatihah ~ sincerely by syera :')

BoNDa.... said...

sabaryer aunty...sbg seorang ibu saya faham keadaan aunty.tp utk setabah aunty saya xpasti akan boleh...al-fatihah buat arwah....

Nurul said...

Sebak baca entry nie :'(

Alif Roznan said...

sedih teringatkan adik yasmin..walau xpernah kenal & bersua tapi pernah beberape kali bace blog nye..
salam takziah dari sy...
semoga roh Allahyarhamah Yasmin dicucuri rahmat..kami merindui kamu..
menitis air mata baca smule entry Allahyarhamah n yg aunty publish. :(
semoga aunty sekeluarga lebih tabah..sampaikan salam pd en. johan n anak2 yg laen...

Natasha Saharrudin said...

salam aunty..banyakkan sabar aunty..masa sy baca entry ni..mak sy pon baca skali n dia pon sedih...
AL-FATIHAH tuk arwah..

haiza fitri said...

Assalamualaikum aunty n uncle parents kpd arwah..siyesly sy wlaupon xpernah knal arwah tap rse sngt trtarik dgn life arwah..n klu sy berpeluang sy nk menziarahi aunty skeluarga..insya'Allah kalau d beri peluang,,sy haiza fitri pelajar diploma pengajian sukan uitm perlis..n takziah sy ucapkn..smoge arwah di temptkn d kalangan org2 beriman..amin..

Anonymous said...

Salam puan...i only got to know abt arwah late this afternoon.my heart goes out to you and your family.how beautiful she was.how sweet her smile was.she looked so innocent to my eyes.i cried reading her last entries.how proud you must be of her.i dont have any daughter but 3 strapping boys.life has to go on...my al-fatihah for her.

Nabyla Ahmad said...

al fatihah..ya..sy juga salah sorang blogger yang selau menunggu entry beliau dan kini dari aunty..semoga aunty sekeluarga tabah mengharungi hari hari mendatang walaupun tanpa arwah di sisi...aminn

Noor Fadzli said...

Harap nya auntie redha dgn pmergian arwah. Smoga bliau aman disisi yg Maha Esa

Amir Aiman Akashah said...

Al-fatihah utk arwah adinda jasmin

syafiq syazwan said...

al fatihah...klau arwah msih hidup...pasti dye gmbira krane dh abiz SPM...tapi xkesmaian ...Allah lbih sygkn dye..

Munira said...

saye bukanlah teman rapat arwah, malah tidak mengenali beliau. semoge keluarga anti redha dan tabah. :)

syafiq syazwan said...

al fatihah...klau arwah msih hdup..pasti dye gmbira krane SPM dh abiz...tapoi xkesmpaian...Allah lbih sygkn dye..utk Ayesha...kne kuat...wlaupon arwah dh xde nk tlong ayesha bljr...ayesha kne bljr sndiri..jgn krane ini..pljrn trganggu...sume nie ujian Allah..hope tabah sumekluarge aunty

yayanianda a.k.a DANIA AFIQAH said...

Assalamualaikum aunty,i just knew arwah.For me,walaupun baru mengenali tntg kisah hidupnya ,saya dapat rasekan dia sangat amazing :')
i'm touched and cried.
Aunty and uncle,bersabarlah.Allah maha mengetahui segala yang berlaku.Saya hanya mampu titipkan doa
moga arwah dan rakan2nya tnang di sana.titipkan dalam hati :
'INNALLAHAMA'ANA,ALLAH SENTIASA BERSAMA KITA'
al-fatihah

yayanianda a.k.a DANIA AFIQAH said...

Assalamualaikum aunty,i just knew arwah.For me,walaupun baru mengenali tntg kisah hidupnya ,saya dapat rasekan dia sangat amazing :')
i'm touched and cried.
Aunty and uncle,bersabarlah.Allah maha mengetahui segala yang berlaku.Saya hanya mampu titipkan doa
moga arwah dan rakan2nya tnang di sana.titipkan dalam hati :
'INNALLAHAMA'ANA,ALLAH SENTIASA BERSAMA KITA'
al-fatihah

Qye said...

Al-Fatihah untuk arwah Yasmin...takziah kepada unty yaa..semoga unty tabah dengan ujian ini,

Alia Asyila said...

alfatihah..smoga arwah dicucuri rahmat & ditempatkan dikalangan kekasih Allah..amiinn..

Mizs Noniey said...

aunty be strong.
walaupon tak knl die. tapi saya faham perasaaan auntie. :)
selalu sedekahkan al-fatihah buat arwah <3
#MizsNoniey

Faiz Daong said...

Hai untie, saya Faiz dari Kuala Lumpur. Saya merupakan seorang guru. Walaupun saya tidak mengenali arwah secara peribadi,saya berpendapat bahawa arwah merupakan seorang anak dan murid yang sangat baik. Semua hasil karya arwah di blog ini telah saya gali kembali untuk cuba mengenali arwah Yasmin. Betapa bertuahnya puan kerana memiliki anak dan anugerah daripada tuhan ini walaupun hanya seketika. Tidak mengapa,andai puan terus bersabar,tabah dan reda dengan ujian ini,pasti Allah akan janjikan ganjaran besar. Percaya kepada ketentuan qada dan qadar daripada Allah akan menjadikan kita lebih mengenali sang pencipta dan paling penting blog ini telah menyedarkan ramai orang bahawa ajal maut itu datang tanpa diundang. Kita sebagai manusia harus membuat persediaan. Sekian daripada saya ,sebelum mengundur diri saya sedekahkan al-fatihah untuk arwah Yasmin dan arwah abang saya Mohd Hafizul Amri Azami yang juga telah pulang ke rahmatullah pada 1 April 2002.. Semoga mereka ditempatkan dikalangan orang yang beriman. AMIN

princes Lulu said...

salam... sya baru ja jmpa blog adik yasmin ney... sedih sngat2... sabar la aunty... Allah lebih sayang kn arwah adik.. Alfatihah wt beliau ...

bunga kikin said...

Al Fatihah untuk adik kami, Yasmin Johan..namamu terpahat dalam ingatan kami yang berada muka bumi ini, moga kite jumpa di sana

-♥♥-ThE NaiM CollEctiON-♥♥- said...

Salam aunty...Allahuakbar..salam takziah dari saya..., saya dah baca semua post dr blog arwah...dan tarikh arwah pergi sama dengan tarikh ibunda saya ke Rahmatullah..., semoga anak aunty dan ibu saya ditempatkan dikalangan org yang beriman...Aminnn..Al-Fatihah... :'

runnerseven7 said...

segala yang ditinggalkan perlu dikesani..terpulang kpd individu melihat dr sudut mana pun..tp sy percaya arwah telah meniggalkan sesuatu yg baik utk kita berfikir..bahawa kematian itu beredar di sekeliling kita...bila kita ingat mati..kita jga akan ingat tuhan...bila kita ingat tuhan kita sentiasa melakukan perkara yg baik...learn from Z to A..sesuatu kelainan bukan...

runnerseven7 said...

segala yang ditinggalkan perlu dikesani..terpulang kpd individu melihat dr sudut mana pun..tp sy percaya arwah telah meniggalkan sesuatu yg baik utk kita berfikir..bahawa kematian itu beredar di sekeliling kita...bila kita ingat mati..kita jga akan ingat tuhan...bila kita ingat tuhan kita sentiasa melakukan perkara yg baik...learn from Z to A..sesuatu kelainan bukan...

atie hilmi said...

salam unty.. atie br folo blog ni.. salam takziah dr atie..

ainhany said...

saLAM Takziah buat damily arwaH.

saya bru mmbca dan mngetahui dan bersimpati atas apa yg elah berlaku...muga arwah tenang dan dama di sana...sama2 sedekahkan alfatihah..

selamat jalan dik...kami pasti myusulmu jua..

Anonymous said...

Salam kak...alfateha buat anak akak...saya rasa ape yg akak rasa...kerna satu2 nya anak perempuan saya pon telah kembali keramahtullah 4tahun dulu...ketika itu dia br saje 6tahun...dan yg menyedihkan lg...dia akan sambut hari lahirnya selang 2bulan..sgt memilukan kak...perasaan saya sama seperti akak...namun ape yg mampu kitta buat....hanya redha kan nye...betol kan kak? Moga kita kuat menghadapinya...insyAllah...

ikhlas dr saya
Umi triple S.Y.A.

rusnita razali said...

assalamualaikum puan shaz...sy xmengenali puan & arwah...
tp sy pernah bc skhabar memgenai tragedi anak puan..
mlm ni sy terbaca luahan rasa hati seorang ibu yg kehilangan anak & kerinduan...
airmata xhenti2 meleleh...sy dpt rasakn kerinduan trhadap arwah....sbb sy jgk mempunyai anak perempuan sulung brumur 19 thn...&...anak bujang sebaya arwah...
doa sy semoga puan kuat & tabah dgn dugaanNya..
& arwah anakanda bahagia di sana..amin

echa hamid :) said...

Al-fatihah . nak nangis baca :( .
tabah yee aunty . semoga arwah dicucuri rahma .aminnn

Hunny Kitty said...

al-Fatihah

:) said...

Ya Allah,saya sbgai lelaki pun turut menangis dgr cerita arwah.sedih dan sebak bila baca blog arwah .semoga arwah aman di sana.alfatihah..

Eika Atiqah said...

http://sukebuatcerpen.blogspot.com/2012/12/al-fatihah-allahyarhamah-yasmin-j.html

Aku Dia Dan Bintang said...

semoga aunty tabah atas pemergian arwah ,,

Lia Osman said...

Ada hikmah di sebalik apa yg terjadi.. Kuatkan smngt anda wahai bonda n ayahanda arwah.... Al fatihah...

suhaiLa :) said...

salam takziah aunty . al fatihah :') sebak ~

suhaiLa :) said...

takziah aunty . hrap aunty kuatkan semangat . ajal dan maut ketentuan Allah . :')

syamieujang said...

Assalamualikum Aunty,
tak sangka, kami sebaya, Allah ambil dia dulu..Allah lebih sayangkan dia. Saya mendoakan Allah menempatkan dia dikalangan orang yang beriman. Amin..

_ciktasha said...

tabah okay aunty,,,maybe there's hikmah behind it

aslvie adam said...

Al fatihah...bagi sy sebagai seorang ibu cukup mngerti peritnya...sedangkan anak sakit pun kita dh susah hati...semoga arwah mendapat ketenangan disana...cukup tersentuh biler auntie meneruskan niat arwah utk terus berkarya di alam maya...maaf..sy baru singgah disini..rupanya penulis blog telah kembali disisi yang lebih berhak..sabarlah..tuhan lebih bijak merancang sesuatu.....semoga auntie sekeluarga tabah menghadapi ujian ini......salam...

Anonymous said...

Aunty, saya minta maaf tetapi saya rasa aunty tak perlu teruskan lagi penulisan blog ini. Sebab saya khuatir, simpati inilah akan menyebabkan aunty semakin lemah, tidak dapat menerima pemergian arwah. Apa yang saya nampak hanyalah kesedihan yang berterusan. Umpama sejenis ratapan,dan arwah pasti sedang terseksa. Cukuplah dengan Al-Fatihah, bersinarlah wajahnya. Saya yakin kalau aunty teruskn hidup dengan redha, Yasmin pasti juga tenang disana. Yang sudah pergi takkan kembali, tetapi sedang menanti. Dia sedang menanti aunty. Dan langkahlah dengan keredhaan didunia ini agar dia tersenyum melihat ibunya bukan dengan kesayuan...

outbound malang said...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Terkadang yang membatasi diri Anda bukan ketidak mampuan dan kekurangan, melainkan dari kemauan Anda sendiri
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ..

Hamzi Sazali said...

aunty, sye br tau psl arwah. takziah aunty. semoga allah menempatkan beliau dlm kalangan org beriman. insyalah. sme2 doakan yg terbaek utk beliau :')

insan kecewa said...

Al fatihah. .. Allah lebih sygkan kamu.. Dia selamatkan kamu dari pancaroba dunia..sy Ttp rindu n doakan utk kamu, ALWAYS. .thanks yasmin. Thanks to aunty saz yg sambung blog ni...

insan kecewa said...

Al fatihah.. ALLAH lebih sygkan kamu.Dia selamatkan kamu dari pancaroba dunia yg penuh tipu daya. Sy tetap rindu kamu n always doakan kamu.always.. thanks yasmin cz make me happy. Thanks juga kpd aunty saz yg sambung blog ni..

ilhamputra said...

sy pun slalu mimpi arwah nenek, ayah & ibu tiri. salah 1 sy brmimpi arwah ayah sedang siap sedia pergi kerja dan trsenyum. dlm mimpi tu sy hairan ayah masih hidup dan sy terus salam tgn ayah sambil minta maaf tanpa sebab.
br smlm mimpi lagi ayah ketuk pintu bertanya khabar.ayah sy mninggal acident moto bberapa thn lpas. sy lihat dlm 'Tanyalah Ustaz', ustaz tu kata roh org yg beriman klau rindu keluarga akan dibenarkn mnziarah dan biasanya dismpaikn dlm bentuk mimpi

Anonymous said...

Assamualaikum aunty mother of Yasmin my name is Aslah Razali i'm 19 studying in kuantan. I've just heard about what happen to your daughter from an article i read and quickly search her and found her blog here. I just wanted to post a comment here because I think its very beautiful what you are doing, posting some of your daughters blog drafts and kind of bringing her back to life again. I would like to express my deepest condolences on the death of your daughter Yasmin. She seems very pretty and sweet. Al-fatihah

Anonymous said...

cinta ku masih untukmu
Rindu ku masih padamu
biarpun kita terpisah jiwa ~
namamu tetap di kalbu
ku semadikan cinta ku di dalam doa qudus ku ~
Kepada tuhan aku meminta.. Damai lah Yasmin di sana ,,
mengadap Tuhan yang Maha Esa~~

al-fatihah

Cikgu Aniq said...

salam, takziah buat aunty,, sy baru terbaca kisah along nie,, Tuhan lebih sygkan dia,,, Along bertuah kerana dipilih utk bertemu tuhan lebih awal,,, Insya-Allah dia salah seorang bidadari syurga kelak,, amin..

ieda said...

alfatihah buat arwah ..
semoga arwah tenang disana ..
sentiasalah memanjat doa buat arwah .. insyaallah dia setia menanti ..

Anonymous said...

Al fatehah..
Sila Tabahkan hati..
Allah MAHA MENGETAHUI..
MAHA MELUAS LIMPAH KASIH SAYANGNYA..

doa ibu/bapa utk anaknya insyaAllah makbul...dan doa anak kepada ibu/bapanya juga insyaAllah makbul..

doakanlah keampunan dan rahmat bg arwah..

walaupun kita tidak saling mengenali..tetapi sebagai saudara islam saya merasai kesedihan tuan/puan..

setiap yg hidup pasti akan merasai mati..begitu juga kita..

Anonymous said...

dia sula mati pun lu olang lagi sibuk pasal dia punya ending aa? lu bikin sama lu punya ending sendiri la.. nnti lu punya ending tara baik maa

nurul said...

salam..aunty sy nk tau cerita sebenR tntg arwah

love flower said...

Salam.. auntie and uncle serta keluarga.. ini bukan post terbaru tapi saya sangat terkesan dengan setiap tulisan auntie yg terasa begitu pilu terutama baris ayat yang ini
 Mama tak kesampaian nak tengok along membesar didunia ini, selepas  SPM, belajar diperingkat tertinggi, mempunya teman istimewa, menjadi ibu, mempunyai anak.... and the list goes on like a dream that never have its ending ..... 
masyaallah mengalir airmata saya membacanya.. saya dapat membayangkan betapa auntie begitu berharap agar arwah dapat menjalani semua itu..
Alfatihah buat arwah....semoga tenang disana dan semoga auntie sekeluarga kuat dan sabar menerimanya..

love flower said...

Salam.. auntie and uncle serta keluarga.. ini bukan post terbaru tapi saya sangat terkesan dengan setiap tulisan auntie yg terasa begitu pilu terutama baris ayat yang ini
 Mama tak kesampaian nak tengok along membesar didunia ini, selepas  SPM, belajar diperingkat tertinggi, mempunya teman istimewa, menjadi ibu, mempunyai anak.... and the list goes on like a dream that never have its ending ..... 
masyaallah mengalir airmata saya membacanya.. saya dapat membayangkan betapa auntie begitu berharap agar arwah dapat menjalani semua itu..
Alfatihah buat arwah....semoga tenang disana dan semoga auntie sekeluarga kuat dan sabar menerimanya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...